Koje su štetne nuspojave plastičnih boca za vodu?

Osam čaša vode dnevno, uobičajena je preporuka zdravstvenih stručnjaka na pitanje koliko vode trebamo piti da bismo ostali zdravi. To je, kažu, savršena količina za održavanje prosječnog čovjeka u vrhunskom mentalnom i fizičkom stanju. Ali ako u potrazi za optimalnom hidratacijom posegnete za plastičnim bocama vode, morat ćete biti oprezni. Evo sedam štetnih nuspojava vode u plastičnim bocama i plastičnih boca za vodu zbog kojih ćete umjesto toga posegnuti za slavinom ili filterom.

1/1/2023

Toksini koji se nalaze u plastičnim bocama vode mogu oštetiti vaše zdravlje

Zašto je flaširana voda loša za vas? S vremenom kemikalije iz plastičnih boca iscure u vodu. Kada dospiju u vaš krvotok, ovi opasni toksini povezani su s brojnim zdravstvenim stanjima kao što su oštećenje jetre i bubrega te rak dojke i maternice.

Mnogi spojevi korišteni u njihovoj izradi jednako su opasni za ljudsko zdravlje. Osim toga, većina plastičnih boca za vodu izrađena je od plastike poznate kao PET ili polietilen tereftalat. U toplijim danima PET može početi ispuštati otrovne antinomije u vodu.

Ako želite smanjiti svoj struk, možda biste bolje pogledali ambalažu za hranu i piće. Debljanje bi moglo biti jedan od iznenađujućih štetnih učinaka plastičnih boca za vodu, ali tu tvrdnju potkrepljuju nedavna znanstvena istraživanja.

Izvješće objavljeno u časopisu Environmental Science and Technology pokazalo je da neke tvari pronađene u plastici koja se koristi za boce vode mogu promijeniti način na koji vaše tijelo upravlja mastima i povećati vaš ukupni broj masnih stanica. Sa značajnim učincima u smislu vaše ukupne težine.

Pijenje vode u plastičnim bocama može dovesti do debljanja

Možda pijete mikroplastiku u flaširanoj vodi

No, plastični otrovi nisu jedine opasnosti plastičnih boca s vodom. Mikroplastika – sitne čestice plastike koje se oslobađaju dok se vaša boca postupno raspada – ulazi u vaše tijelo dok pijete.

Možda se čine bezazlene veličine, ali pokazalo se da mikroplastika oštećuje ljudske stanice i može prijeći s majki na njihovu nerođenu djecu. Zabrinjavajuće je da će vas redovita svakodnevna uporaba plastičnih boca za vodu izložiti razinama mikroplastike dovoljno značajnim da uzrokuju štetu.

Vaša voda u plastičnim bocama nije tako čista kao što mislite

Pristup čistoj, zdravoj vodi jedan je od glavnih razloga zašto ljudi redovito kupuju vodu u plastičnim bocama. Ali nemojte se zavarati. Slike na vašoj flaširanoj vodi mogu ostaviti dojam da potječe iz netaknutog planinskog izvora, međutim, u stvarnosti postoji vrlo mala razlika između većine flaširane vode i one koja dolazi iz vaših općinskih zaliha. A vaše komunalne zalihe podliježu daleko rigoroznijim i češćim testiranjima prije nego što dospiju u vašu čašu.

U područjima gdje je voda iz slavine sigurna za piće, zdravstveni rizici od vode u plastičnim bocama mogu daleko nadmašiti svaku razliku u čistoći.

Plastične boce vode ubijaju morske divlje životinje

Kad uzmete plastičnu bocu vode, ne morate uzeti u obzir samo svoje zdravlje, već i živote tisuća podvodnih stvorenja. Plastika ulazi u naše oceane brzinom koja je jednaka utovaru jednog kamiona za smeće u minuti. Ova količina otpada, uključujući milijune plastičnih boca vode, ima strašne posljedice za morske divlje životinje.

U 2018. kit sperme pronađen je izbačen u Indoneziji s više od 13 kilograma plastike u želucu, uključujući plastične boce. Štoviše, dok se plastične boce bacaju i okreću u vodi, one se raspadaju, oslobađajući sitne mikroplastične čestice koje zatim gutaju ribe i prodiru duboko u morski ekosustav.

Jednokratne boce za vodu oštećuju okoliš

Više od 17 milijuna barela nafte potrebno je svake godine da se zadovolji potražnja SAD-a za vodom u plastičnim bocama, stvarajući ogroman ugljični otisak za proizvod koji bi inače mogao izaći iz vaše slavine. U isto vrijeme, 86% jednokratnih boca za vodu u SAD-u – većinom napravljenih od PET-a koji se može reciklirati – završavaju na odlagalištima gdje im treba 450 godina da se razgrade.

Iako je recikliranje vaše jednokratne boce za vodu bolje od bacanja u smeće, samo 7% plastičnih boca za vodu se reciklira u druge boce. Bolje bi bilo potpuno ukinuti njihovu upotrebu.

Zašto ne biste trebali ponovno puniti plastične boce s vodom

Imali biste pravo ako mislite da bismo, s obzirom na štetu okolišu koju plastične boce vode mogu prouzročiti, trebali ponovno koristiti boce umjesto da ih bacamo. No, ponovno punjenje plastičnih boca s vodom nosi i svoje zdravstvene rizike.

Što se jednokratna boca više koristi, to više kemikalija i toksina iscuri iz plastike u vodu. S vremenom se štetne, kancerogene tvari poput BPA i DEHP mogu nakupiti u vašem krvotoku i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Osim toga, ogrebotine i krhotine na mekoj plastici mogu postati leglo bakterija, dok oblik mnogih boca otežava temeljito čišćenje.

Treba li zabraniti plastične boce vode?

Iako je malo vjerojatno da ćete osjetiti mnoge od ovih štetnih nuspojava ako pijete samo iz jedne plastične boce vode, budite oprezni ako redovito posežete za plastikom preko slavine. Toksini i mikroplastika nakupljaju se u vašem tijelu tijekom vremena, pa opetovana uporaba plastičnih boca može uzrokovati značajnu štetu.

Bilo bi puno bolje za vas i okoliš da reciklirate sve postojeće plastične boce koje posjedujete i zamijenite ih metalnim za višekratnu upotrebu. Ili jednostavno napunite čašu iz slavine dok provodite dan.

Preuzeto iz članka weo (Georgia Austin)