Zašto su filteri za vodu najbolje riješenje za čistu i pitku vodu u kućanstvu?

Tehnologije pročišćavanje pitke vode najčešće se oslanjaju na postupke taloženja, filtracije, dezinfekcije, koji ne mogu u potpunosti očistiti pitku vodu od svih onečišćenja i štetnih tvari. Pitka voda je najosnovanija prehrambena namirnica, od izuzetnog fiziološkog značaja, koja ni s čime ne može biti zamijenjena. Ali danas niti jedna trećina čovječanstva nema pitku vodu čija kvaliteta zadovoljava minimalne zahtjeve ovih standarda.

1/1/2023

Voda, vrlo dobro znamo da život bez vode nije moguć. Svakodnevno konzumiramo vodu u razno razne svrhe. Iako voda je toliko važna u našem životu nismo svijesni koliko kvaliteta vode koju konzumiramo utječe na nas. Vrlo često nalazimo samo privremena rješenja za probleme s vodom koje nam se događaju. U kišnim danima mnogi se susreću sa mutnom vodom koja još uz to ima okus po asfaltu ili nekim vrlo neprihvatljivim mirisima koje ne možemo izbjeći. Riješenje za to je privremeno, kupovina vode iz boce, naravno hladna voda može biti riješenje za takav problem. Preostaje pitanje da li je to isplativo na dugoročne staze? Kad su u pitanju problemi sa perilicom veša ili rublja uzimamo sredstvo protiv kamenca. Isto tako ako se kamenac nataloži na sudoper, umivaonik, kadu, slavinu, tuš ili tuš kabinu. Vrlo dobro znamo kako sredstva za tvrdokorne mrlje su najbolje privremeno riješenje. Da li ste razmišljali o dugoročnom riješenju koje ne da će vam smanjiti troškove već i vaše vrijeme?

Važno je napomenuti kako voda za piće i voda koju svakodnevno konzumiramo u prehrani, higijeni tako i u kućanstvu, poslovnim prostorima, objektima i zgradama bude čista i zdrava.

Zašto je potrebno imati sustav za filtraciju vode u kućanstvu?

Visoka tvrdoća vode (kamenac)

Tvrda voda je voda koja sadrži visoku količinu kalcijevih odnosno magnezijevih soli. Jednostavnije rečeno, u takvoj vodi ima puno kamenca. Iako takva voda nije pretjerano opasna za piće ali s vremenom može izazvati zdravstvene tegobe i poremetiti vaše zdravlje. Kamenac u vodi je uobičajen slučaj u kao u kućanstvu tako i u stanovima i zgradama općenito. Kamenac je iznimno štetan za vaše instalacije. Na PVC ili bakrenim cijevima doći će do pucanja ili zaustavljanja protoka vode u kućanstvu tako i u većim objektima gdje je iznimno potrebno razmisliti o ugradnji sustava za filtraciju vode. Sličan slučaj događa se sa korištenjem kućanskih aparata gdje s vremenom dolazi do oštećenja dijelova aparata te znatno smanjuje vijek trajanja.

  • Tvrda voda stvara naslage na grijačima za vodu, aparatima za kavu, aparati za vodu, perilicama za suđe i veš, bojlerima, cijevima, tuševima, kadama, radijatorima...

  • Osim što direktno oštećuju sve uređaje i smanjuju im vijek trajanja, naslage kamenca mogu prouzrokovati smanjenje ili potpuno zaustavljanje protoka vode, drastično povećavaju i potrošnju električne energije, jer su grijači obloženi kamencem te slabije griju vodu.

  • Tvrda voda stvara naslage na grijačima za vodu, aparatima za kavu, aparati za vodu, perilicama za suđe i veš, bojlerima, cijevima, tuševima, kadama, radijatorima...

  • Osim što direktno oštećuju sve uređaje i smanjuju im vijek trajanja, naslage kamenca mogu prouzrokovati smanjenje ili potpuno zaustavljanje protoka vode, drastično povećavaju i potrošnju električne energije, jer su grijači obloženi kamencem te slabije griju vodu.

  • Ugradnja filtera za vodu, ujedno je i ušteda i najbolje riješenje. S vremenom će se potrošnja deterdžente, električnu energiju i popravak kućanskih aparata drastično smanjiti ako ne i potpuno uklonit.

Mehaničke nečistoće

Mehaničke nečistoće su nečistoće koje su česta pojava u vodi koju koristimo, a to su pijesak, glina, hrđa, mulj i druge čestice. Ove nečistoće najčešće se javljaju kod bunarske vode, seoskom i gradskom vodovodu.

Mehaničke nečistoće, uz negativne posljedice na ljudsko zdravlje, uzrokuju začepljenja i kvarove kućanskih uređaja, instalacija i sanitarija.

Ugradnjom filtera štedite novac, koji bi inače utrošili na popravak kućanskih aparata, a u isto vrijeme olakšavate rad vašem tijelu za eliminaciju štetnih tvari, bakterija i nečistoća. Biti ćete zdraviji, osjećat čete se ugodnije i rjeđe posjećivat liječnika.

Klor

Iako je koristan kod eliminacije bakterija, klor je vrlo jak alergen. Klor također isušuje vlasište kose, što uzrokuje stvaranje peruti, a kosa postaje krhka i lako se lomi. Sličan učinak ima i na kožu, te ju čini suhom, zategnutom, grubom i nadraženom pogotovo kod male djece. Klor nadražuje i oči.

Ozbiljnije narušavanje zdravlja može nastati od trihalometana, koji nastaje kao rezultat reakcije aktivnog klora s organskim tvarima prirodno prisutnim u vodi. Jedan od trihalometana je i kloroform koji je Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) klasificirala kao kancerogen.

Bakterije i ostali mikrooraganizmi

Mnoga domaćinstva imaju vlastiti izvor vode. Primjena suvremenih strojeva čini kopanje i bušenje bunara relativno brzim i jednostavnim postupkom. Međutim, bunari se često nalaze u blizini stambenih zgrada, poljoprivrednih zemljišta, septičkih jama, industrijskih objekata ili sličnih izvora onečišćenja te često sadrže opasne količine mikroorganizama.

Escherichia coli su bakterije koje ukazuju na to da voda može biti zagađena ljudskim ili životinjskim otpadom.

Cryptosporidium i Giardia lamblia su paraziti koji dolaze u prirodne vode putem otpadnih voda, odnosno kanalizacije.

Koji sustav za pročišćavanje vode odabrati?

Postoji više rješenja za pročišćavanje vode, sve osvisi o vašoj potrebi.

ULTRA - RO (namjenjeno za kuhinju i kupaonicu)

Sustav za filtraciju vode koji se bazira na obrnutoj ili reverznoj osmozi koja se pokazala kao najbolje rješenje za pitku vodu u kućanstvu. Set se sastoji od 4 do 6 filtera (RO4F, RO5F, RO6F) koji čiste vodu od razno raznih prljavština, neugodnih mirisa, klora, kamenca, nitrata, mehaničkih i koloidnih čestica, organskih nečistoća, teških metala, bakterija, Giardia cista... Najčešće se ugrađuje u vikendice, kućanstvo, kuhinju ili kupaonicu ispod sudopera.

Aparati za vodu - DV (namjenjeno za kućanstvo i poslovne prostore)

Aparati za vodu (izometriski dispanzer) ili dozator za filtraciju vode koji se bazira na obrnutoj ili reverznoj osmozi (DV F300, DV P350S, DV P700) kao i set filtera za vodu. Aparat koji pročišćava sve prljavštine, bakterije, kamenac, klor i sl. Prednost dispanzera za vodu jest zatvoren sustav koji ima mogučnost korištenja vrlo hladne i vruće vode. Izuzetno se dobro pokazao kao zamjena za dispanzere koji traže promjenu tanka tj. boca. Naš dispanzer spaja se na priključak s izvorom vode tako da nije potrebno mijenjat vodu svakih tjedan ili dva. Aparat za vodu najčešće se primjenuje u poslovnim objektima, kućanstvu i industriskim prostorima.

Vodovodni filteri - VF (namjenjeno za cijelo kućanstvo i zgrade)

Sustav vodovodnih filtera za vodu rješava osnovni uzrok skupljanja kamenca u vodovodnim cijevima ugrađenim u zidovima kuće, stanova ili zgrada. To je sustav koji pročišćava sve prljavštine, bakterije i viruse, kamenac i sl. Prednost ovog sustava jest što nema potrebe za privremenim rješenjem zagađenosti vode već u samom izvoru rješava potencijelne probleme koji se mogu s vremenom iznenada dogoditi. Izuzetno se dobro pokazao kao rješenje za mašine za pranje suđa, rublja, bojlera i slično. Naš sustav VF spaja se sa izvorom vode te nije potrebno čišćenje i kupovina kemikalija. Najčešće se primjenuje u medicini, zgradama, stanovima i kućanstvu.

Dostava, ugradnja i servis uređaja za pročišćavanje vode

Dostavu i ugradnju vršimo putem poziva koji možete pronaći na našim stranicama. Servis svih filtera za vodu vrši tvrtka O.K. TIM za instalacijske radove svakih 6 - 12 mjeseci te ciklus započinje nakon ugradnje.